22 Eyl Hastanelerde Güvenlik Yöntemleri
Hastaneler güvenlik hizmetlerinin en iyi şekilde uygulanması gereken alanlardan biridir.
Hastanelerde güvenlik amacıyla korunması, hizmet verilmesi, denetlenmesi gereken kişiler;
- Hasta kişiler,
- Hastasını hastaneye getiren hasta yakınları,
- Yatılı hastasını ziyarete gelen ziyaretçiler,
- Tüm medikal çalışanları,
- Doktorlar, hemşireler ve tüm hastane personeli
Sağlık kurum ve kuruluşlarının halka açık yerler olması, adli olaylara sık sık rastlanılması; hastanedeki güvenlik uygulamalarının en üst seviyede olması gerektiğini göstermektedir.
Sağlık hizmetlerinin verimli olabilmesi, doğru zamanda ve en iyi şekilde verilebilmesi, günün 24 saati tam zamanlı bir şekilde devam etmesi için bu bilincin önce hastane yönetimini üstlenen kişilerde, sonrasında da hasta bakıcılarından tutun, tüm çalışanlarda olması gerekir.
Bu önlemlerin alınması için aşağıda birkaç yöntem paylaştık;
Güvenlik önlemlerinin başında; belirlenen giriş-çıkış kontrol noktalarına yerleştirilecek olan metal üst arama dedektörleri ve x- ray cihazları gelir.
Üst arama dedektörleri ile üzerlerinde patlayıcı ya da kesici madde olup olmadığı kontrol edilen kişilerin; çanta ve bagaj kontrolleri de x-ray cihazları vasıtası ile yapılır.
İkinci bir alternatif olarak her kapıda görevlendirilmiş personelin el dedektörü kullanımına özen gösterilmelidir.
El çantaları, ilaç ve ecza torbaları, getirilen malzeme ve araç- gereçler de bu cihazlardan geçirilerek kontrol edilmelidir.
Katlar arasında; servis arası bölümlerde, özellikle girilmesi yasak olan bölgelerde başta ameliyathane, yoğun bakım üniteleri, küvez bölümleri olmak üzere her geçen kişinin üstü aranmalı, hatta oluşturulacak şifre, parmak izi, ya da kart okuyucu sistemlerle izni olmayan kişilerin geçişi engellenmelidir.
Böylece kapılardan yetkisi olmayan kişiler geçemeyecek, hem hastane demirbaş ve sarf malzemeleri korunacak hem de binada bulunan herkesin can ve mal güvenliği kontrol altına alınmış olacaktır.
Oluşturulacak bu sistemler ile hastane yönetimi dilerse her giriş çıkışı gerekli donanım ve yazılımlar ile kayıt altına alabilir. Departman bazında tüm personelin mesaiye kaçta başlayıp kaçta görev alanlarından ayrıldığını oluşturulacak personel devam kontrol sistemi ile kontrol edebiliriz.
Hangi gün ya da saatlerde ziyaretçi kabul etmek isteniyorsa; geçiş kontrol sistemleri oluşturarak ziyaretçilerin giriş çıkış saatlerine sınırlamalar getirebiliriz. Refakatçilerin denetimi de yine bu sınırlamalarla mümkün olabilir.
Gün içerisinde ya da mesai saatleri boyunca görevlerini yerine getirmek ile yükümlü doktor, hemşirelerimizin görev alanlarına kurulabilecek turnike sistemleri ile o gün tedavi görmeye gelen, randevusu olan hastaların yönlendirilmesi de yapılabilir.
Yine oluşturulacak otopark ödeme sistemi, bariyer geçiş sistemleri ile birlikte hastane otopark ve bahçelerinde trafiği düzenleyebiliriz.